Παρασκευή, 5 Ιουλίου 2013

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ "ΣΑΝ ΚΡΑΣΙ" ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΣΟ ΠΙΚΟΥΝΗ


Παρουσίαση βιβλίου: "Σαν το Κρασί", της Μαρίας Τζίτζη

05 Ιουλ 2013 9:30:36 π.μ.

Από τον Τ. Πικούνη
Οι φίλοι του κρασιού γνωρίζουν καλά τη Μαρία Τζίτζη. Τη γνωρίζουν από τα πολλά άρθρα της, και από τις γευσιγνωσίες και παρουσιάσεις κρασιών που έχει διευθύνει. Αρκετοί την γνωρίζουν επίσης σαν κριτή διεθνών διαγωνισμών, με πάνω από 25 συμμετοχές σε ολόκληρο τον κόσμο.

Εν τούτοις, το μακρύ βιογραφικό της Μαρίας Τζίτζη δεν τελειώνει σε αυτά που το ευρύ κοινό των φίλων του κρασιού γνωρίζει. Με εξειδίκευση στην οινολογία και την χημεία Περιβάλλοντος έχει τελειώσει το Χημικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Αθήνας, διατηρεί χημικό και οινολογικό εργαστήριο στο κέντρο της Αθήνας όπου παρέχει υπηρεσίες σαν σύμβουλος οινολόγος και χημικός, καθηγήτρια οινολογίας και χημείας τροφίμων, με δεκαετή εμπειρία στην εκπαίδευση, συνεργάζεται με την ιδιωτική σχολή Τουριστικών επαγγελμάτων LE MONDE, όπου και είναι υπεύθυνη σε θέματα οίνου του Εκπαιδευτικού Ομίλου.

Αλλά η πολυτάλαντη Μαρία δεν σταματά εδώ: έχει γίνει τελευταία ευρύτερα γνωστή σαν συγγραφέας, και πολύ επιτυχημένη μάλιστα .Με το βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών το 2009 για το βιβλίο της "Σκοτεινό Κελάρι", -το πρώτο μυθιστόρημα σχετικό με το κρασί, αν δεν κάνω λάθος- με το 2ο βραβείο του διαγωνισμού GOURMAND AWARDS, στην κατηγορία Drink Writing, και τώρα με το τελευταίο της βιβλίο "Σαν το Κρασί", βραβευμένο και αυτό από την Ένωση Λογοτεχνών, η Μαρία Τζίτζη συμπληρώνει το πλούσιο βιογραφικό της και με την ιδιότητα του συγγραφέα.

Όπως και στο πρώτο της βιβλίο, έτσι και σε αυτό το μυθιστόρημα, το κρασί αποτελεί ένα κορμό, μια βάση άλλοτε ορατή και άλλοτε διακριτικά ενυπάρχουσα στις κουβέντες, τις σχέσεις και τις ασχολίες των ηρώων, που γύρω του υφαίνεται με δεξιοτεχνία ο καμβάς δυο παράλληλων ιστοριών με χρονική διαφορά αιώνων, που συγκλίνουν στο τέλος και συνθέτουν την κορύφωση του μυθιστορήματος με το πολύ ευρηματικό και πρωτότυπο τέλος.

Ελλάδα, Αίγινα, Χιλή, Έλληνες και Ινδιάνοι του σήμερα και του χτες, καλοσχεδιασμένοι χαρακτήρες από τη Μαρία Τζίτζη, εμπλέκονται σε ένα "κυνήγι θησαυρού", σε μια περιπέτεια που διατρέχει και οριζόντια τους τρεις τελευταίους αιώνες, με πάθη, περιπέτειες, έρωτες και εντυπωσιακή πλοκή, που εκτυλίσσεται μέσα σε αναγνωρίσιμα μέρη, τοποθεσίες ιστορικές, και πρόσωπα υπαρκτά ή φανταστικά, και που εκμεταλλεύεται με μαστοριά πραγματικά γεγονότα για να δώσει την απαραίτητη αληθοφάνεια στην ιστορία, σε αυτό το ωραίο "παραμύθι".

Οι φίλοι του κρασιού θα αναγνωρίσουν κρασιά περίφημα, chateau πασίγνωστα σε αυτούς. Αλλά το βιβλίο δεν απευθύνεται βέβαια στους οινόφιλους μόνο. Βρίσκω ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι η Μαρία Τζίτζη δεν βασίζεται στις γνώσεις της για το κρασί για να προσελκύσει τους φίλους του και μόνο. Το κρασί χρησιμοποιείται θα έλεγα διακριτικά, με κορύφωση της συμβολής του στο τέλος, ώστε να εξυπηρετήσει λειτουργικά το μύθο. Το "Σαν το Κρασί" απευθύνεται στους φίλους του καλού μυθιστορήματος, της περιπέτειας, του "μύθου" που θα μας βγάλει από την καθημερινότητά μας και θα μας ταξιδέψει με αληθοφάνεια σε καταστάσεις που όλοι θα θέλαμε να ζήσουμε. Το καλό, ποιοτικό "παραμύθι" -και ας με συγχωρήσει η Μαρία για τη χρήση μιας λέξης που όπως πολλές άλλες έχει χάσει την πραγματική, αυθεντική έννοιά της- βρίσκεται μέσα σε όλους μας, σε αρκετούς βαθειά κρυμμένο, σε άλλους ποιό εμφανές. Αυτό το "παραμύθι" ξυπνάει στον καθένα το μυθιστόρημα της Μαρίας Τζίτζη, όπως κάθε καλογραμμένη περιπέτεια είτε σε βιβλίο, είτε στον κινηματογράφο...

Τόσο οι οινόφιλοι όσο και οι ...άλλοι θα βοηθηθούν στο τέλος του βιβλίου από ένα πολύ πρωτότυπο γλωσσάρι με τους όρους του κρασιού, τα διάφορα κρασιά και τη σημασία τους αλλά και την ιστορία τους, τα περίφημα γαλλικά chateau αλλά και τα ιστορικά γεγονότα στα οποία αναφέρεται το βιβλίο.

Τώρα που λίγο ή πολύ όλοι θα έχουμε κάποια στιγμή διακοπές, είτε τις περάσουμε απλά μακριά από τη δουλειά μας -καιροί δύσκολοι βλέπετε- είτε σε κάποια εξοχή, το βιβλίο της Μαρίας Τζίτζη είναι ένας εξαιρετικός σύντροφος ή συνοδός...Τίτλος: "Σαν το Κρασί"
Συγγραφέας:
Μαρία Τζίτζη
Εκδόσεις ANUBIS
ISBN:
978-960-497-600-3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου