Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

ΑΝΔΡΟΣ- 11/6/2011-ΑΝΔΡΙΩΤΙΚΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ, ΤΟΥ ΤΥΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΨΩΜΙΟΥ


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ "ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΚΕΛΑΡΙ"
Το τρίξιμο στη σκάλα την ανάγκασε να σταματήσει το βήμα της. Κράτησε την αναπνοή της, όσο περισσότερο μπορούσε, από φόβο μην προδοθεί. Τα μάτια της, που είχαν συνηθίσει στο μισοσκόταδο, προσπαθούσαν να εντοπίσουν το είδωλο, ενώ με την ακοή ματαιοπονούσε να αφουγκραστεί τη σκιά που σερνόταν μέσα στο σκοτεινό κελάρι.

Η παρουσίαση του βιβλίου στον φιλόξενο χώρο του λαογραφικού μουσείου Βασιλοπούλου, σίγουρα εγγυήθηκε, σε όσους παραβρέθηκαν, την αναγνωστική του απόλαυση, μιας και δεν ήταν παρουσιάση ρουτίνας, όπου κάποιοι ομότεχνοι προσπάθησαν να πουν δυο καλά λόγια, αλλά κατάθεση του ενθουσιασμού που ένιωσαν διαβάζοντας το βιβλίο οι παρουσιάστριες -Μαρία Σκιαδαρέση και Μερόπη Παπαδοπούλου- και η ανάγκη να μοιραστούν το συναίσθημα αυτό με άλλους.
Οινικό – αστυνομικό μυθιστόρημα το θέλει ο υπότιτλος, δηλαδή βιβλίο που εκτός από το σασπένς και τις ανατροπές που οφείλει να έχει ένα καλό αστυνομικό, διαθέτει και μια διάσταση που σπάνια συναντά κανείς, αφού το θέμα αυτό λίγοι το κατέχουν τόσο καλά όσο η συγγραφέας το κρασί.
Οινολόγος η ίδια, δοκιμάστρια κρασιών σε διεθνές επίπεδο, αλλά και χημικός που έχει δουλέψει επί χρόνια σε βιομηχανία που χρησιμοποιεί το διαμάντι ως υλικό, κατάφερε με τρόπο αριστοτεχνικό, να συνδυάσει τις γνώσεις της γύρω από το κρασί και το διαμάντι προσφέροντας στο αναγνωστικό κοινό ένα μυθιστόρημα εξίσου γοητευτικό με τους δυο στυλοβάτες του βιβλίου της.
Στο βιβλίο της Τζίτζη τίποτα δεν είναι αναληθές. Η συγγραφέας δεν έχει ανάγκη να ανατρέξει στο διαδίκτυο για να αντλήσει πληροφορίες, άμεσες ή έμμεσες, που χρειάζεται για να ντύσει την ιστορία της. Γράφει εκ περιουσίας κι αυτό ο αναγνώστης το εισπράτει. Έτσι, ως μυθιστοριογράφος, κερδίζει ένα μεγάλο στοίχημα την αλήθεια που το έργο της αποπνέει. Γιατί είναι γνωστό σε όλους πως το καλό μυθιστόρημα, παρότι είδος μυθοπλαστικό, στηρίζεται σε γνώσεις αληθινές και κυρίως ακριβείς. Αλλιώς δεν πείθει.
ΜΑΡΙΑ ΣΚΙΑΔΑΡΕΣΗ -ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου