Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ "Πίσσα σκοτάδι στο κελάρι!..." από τον ΘΟΔΩΡΟ ΛΕΛΕΚΑ και το in2life/telegourmet 17/8/2010

Πίσσα σκοτάδι στο κελάρι!...
Πω πω, δεν μπορώ να ηρεμήσω... Και πως να ηρεμήσω άλλωστε, όταν διαβάζω ότι "Μια νεαρή κοπέλα, οινολόγος σε γνωστό οινοποιείο του Λίγηρα, βρίσκεται σχεδόν ετοιμοθάνατη σε παραλία της Σαντορίνης. Το αυτοκινητιστικό της ατύχημα δεν μοιάζει και τόσο τυχαίο όταν αποκαλύπτεται η συμμετοχή της σε διεθνές κύκλωμα διακίνησης παράνομων διαμαντιών, που βρίσκεται στο στόχαστρο του νόμου από καιρό"!

Όχι, μην το πάρετε τοις μετρητοίς... Δεν πρόκειται για είδηση του αστυνομικού ρεπορτάζ. Σας μεταφέρω απλά μέρος της περίληψης του καινούριου βιβλίου της Μαρίας Τζίτζη "Σκοτεινό Κελάρι", που κυκλοφόρησε πριν από λίγους μήνες και είναι πολύ αξιόλογο. Πρόκειται για αστυνομικό θρίλερ που διαδραματίζεται στην Ελλάδα και τη Γαλλία. Ανάμεσα στην ίντριγκα, το μυστήριο και τη δράση, παρεμβάλλονται πτυχές οινολογίας και οινογνωσίας, δένοντας έτσι την αγάπη και τη γνώση του κρασιού με το διεθνές οργανωμένο έγκλημα σε μία έξυπνη και συναρπαστική πλοκή. Στην οινική του διάσταση μάλιστα, όπου χρησιμοποιούνται τεχνική όροι της οινολογίας εξηγούνται με υποσημειώσεις, έτσι ώστε όχι μόνο να μην μένουν κενά στον μη καταρτισμένο αναγνώστη, αλλά να παρέχεται και εκπαίδευση σε τομείς όπως η οινοποίηση, η γευσιγνωσία και το οινικό μάρκετινγκ.

Την οινολόγο Μαρία Τζίτζη την πρωτο-γνωρίσαμε συγγραφικά με το βιβλίο "Στοιχεία Οινολογίας", το οποίο έχει συγγράψει με τον επίσης οινολόγο Πάρι Κυπαρισσίου. Όπως και στο πρώτο της βιβλίο, έτσι και στο Σκοτεινό Κελάρι, η γλώσσα και το ύφος είναι εύκολα και προσιτά, έτσι ώστε να κερδίζει τον αναγνώστη ανεξαρτήτως γνώσεων ή εμπειρίας στον χώρο του κρασιού.

Ομολογώ ότι το Σκοτεινό Κελάρι περίμενε κάμποσο καιρό στη βιβλιοθήκη μου, γιατί το προόριζα για να το απολαύσω στην αυλή μου αυτά τα όμορφα και ήσυχα βραδάκια του Αυγούστου - και τι καλά που έκανα! Για τους φίλους των αστυνομικών θρίλερ αλλά και για τους οινόφιλους (πόσο μάλλον για όσους είμαστε και τα δύο) προτείνεται ανεπιφύλακτα. Κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις Εκδόσεις Τσουκάτου.

Γράφει και υπογράφει ο
ΘΟΔΩΡΟΣ ΛΕΛΕΚΑΣ

http://www.in2life.gr/telegourmet_Article.aspx?amid=187849

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου